Útmutató az épületek energiahatékonyságáról szóló irányelv (EPBD) elektromobilitáshoz kapcsolódó pontjairól

János Káposztay - május 10, 2024

Az EPBD (Energy Performance of Buildings Directive) egy Európai Uniós jogszabály, amelynek célja az épületek energiahatékonyságának növelése, és amely kulcsfontosságú az EU energia- és klímacéljainak elérése szempontjából. Az irányelv több intézkedést is előír az épületek energiafogyasztásának csökkentése érdekében, különös tekintettel az elektromobilitás támogatására. 

Az EPBD fő célkitűzései: 

  1. Magas energiahatékonyságú és dekarbonizált épületállomány elérése 2050-re: 
  • Az irányelv támogatja az épületek energiahatékonyságának javítását, hogy hozzájáruljon a dekarbonizációhoz és az energiafogyasztás csökkentéséhez. 
  1. Stabil befektetési környezet megteremtése: 
  • Az irányelv elősegíti a stabil befektetési környezet kialakítását, amely ösztönzi a zöld beruházásokat. 
  1. Fogyasztói és üzleti döntések támogatása: 
  • Az irányelv célja, hogy a fogyasztók és vállalkozások számára lehetővé tegye az energiahatékony választásokat, így energiát és pénzt takaríthatnak meg.

Főbb rendelkezések az elektromobilitás területén: 

  1. Előtérbe helyezett kábelezés és töltőpontok telepítése: 
  • Új és felújított nem lakóépületek esetén minden ötödik parkolóhelyhez legalább egy töltőpontot kell telepíteni, és a parkolóhelyek 50%-ánál előtérbe helyezett kábelezést kell biztosítani. 
  • Lakóépületek esetén minden új építésű és felújított épülethez, amelyben háromnál több parkolóhely van, legalább egy töltőpontot kell telepíteni, valamint a parkolóhelyek 50%-ánál előtérbe helyezett kábelezést kell biztosítani. 
  1. Kivételi szabályok: 
  • Az irányelv lehetőséget ad a tagállamoknak, hogy kivételeket alkalmazzanak, például ha az előtérbe helyezett kábelezés mikro-izolált rendszerekre támaszkodna, vagy ha a költségek meghaladják a főbb felújítási költségek 10%-át. 
  1. „Plug-in” jog: 
  • A tagállamoknak egyszerűsíteniük kell a töltőpontok telepítésének eljárásait, el kell távolítaniuk a szabályozási akadályokat, és támogatási rendszereket kell bevezetniük az elektromos töltőpontok telepítésére. 
  1. Tűzvédelem: 
  • Az Európai Bizottság 2025 végéig útmutatót ad ki az akkumulátorok és töltőinfrastruktúrák tűzvédelmére vonatkozóan. 
  1. Okos töltés és kétirányú töltés (V2G): 
  • A tagállamoknak biztosítaniuk kell, hogy az új és felújított épületek töltőpontjai alkalmasak legyenek az okos- és kétirányú töltésre, és hogy ezek interoperábilisak legyenek, megfelelve a jogi szabványoknak. 
  1. „One Stop Shop” létrehozása: 
  • A tagállamoknak legalább 80 000 lakosonként egy „One Stop Shop”-ot kell létrehozniuk, különösen az olyan területeken, ahol az épületállomány átlagos életkora magasabb a nemzeti átlagnál. 

Az EPBD célja, hogy elősegítse a zöld és fenntartható energiára való átállást az épületek energiahatékonyságának növelésével és az elektormobilitás támogatásával.

Borító: Freepik

Megosztás