Magyarországi Elektromobilitási körkép – DBH InnoHub – Szeptember

János Káposztay - november 20, 2023

A FIER Sustainable Mobility és a DBH InnoHub mostantól havi rendszerességgel publikálja a Magyar Elektromobilitás Indexet, amely átlátható összefoglaló keretében nyújt betekintést a hazai elektromobilitás piacára. Célunk, hogy világos képet adjunk a szakmai és laikus közönségnek is a magyar elektromobilitás helyzetéről, jelenlegi trendjeiről.

Az index többek közt bemutatja a magyarországi elektromos járműflotta fejlődését, az adott hónapban 5 legnépszerűbb modellt, az elektromostöltő-infrastruktúra bővülését, illetve információt nyújt a jelentősebb töltőszolgáltatók áraival kapcsolatban. Ezen felül a kimutatás tartalmazza a hazai, nyilvánosan elérhető elektromos töltőhálózat, típus szerinti eloszlását. Ez különösen fontos a nemrég az EU által elfogadott Alternatív Üzemanyag Infrastruktúra Szabályozás (AFIR) tekintetében. Az AFIR többek közt előírja, hogy a Transzeurópai Közlekedési Hálózat (TEN-T) mentén 60 kilométerenként kell elektromos töltőállomásokat telepíteni, amelyeken a leadható energia mennyiségének az újonnan regisztrált járművek számával kell növekednie. Egészen pontosan minden forgalomba hozott elektromos jármű után 1,3 kW-tal kell növelni a töltőhálózaton elérhető kimenő energia teljesítményét.

Magyarország jelenleg 150%-kal teljesíti az AFIR szabályozásban előírt minimum kritériumot, és ezzel az Európai Uniós országok rangsorában az 25. helyen áll, Írország és Málta előtt. Magyarország Kormánya nemrég 170 db nagy teljesítményű elektromos töltőállomás telepítésére tett ígéretet mintegy 30 milliárd forint értekben, amely jelentősen fejlesztés a jelenlegi nyilvánosan elérhető mintegy 3200 töltőpont mellé.

Emellett a Kormány döntött egy elektromos járművásárlás-támogatási program indításáról is 30 milliárd forintos keretösszeggel. Miért fontos ez a nyilvános infrastruktúrával kapcsolatban? Ha a Nyugat Európában általánosnak mondható 4000 eurós állami hozzájárulással számolunk, tehát kb. 1,5 millió forinttal, akkor a 30 milliárdos keretösszeg kb. 20 ezer 100% elektromos járműre (BEV) elég. Járművenként 1,3 kW-ot vagyis összesen 26 ezer kW kimenő teljesítmény növelési kötelezettséget kell figyelembe vennünk. Ha ezt 100 kW-os villámtöltőkkel akarjuk teljesíteni, mintegy 260 töltőpontot kell telepíteni az országban. Ha átlag 2 töltőpont/töltőállomással számolunk, mindez azt jelenti, hogy a támogatással forgalomba állított mintegy 20 ezer új elektromos jármű mellé 130 új, nagyteljesítményű töltőállomást kellene telepíteni Magyarországon. Ennek tükrében a 170 bejelentett töltőállomás telepítése a támogatással forgalomba hozott új járművekhez szükséges töltőinfrastruktúra minimum követelményt 30%-kal haladja meg, így összességében javulna a jelenlegi 150%-os AFIR megfelelési aránya Magyarországnak. Ugyanakkor, ha átlagosan nagyobb mint 350 kW-os teljesítményű villámtöltővel számolunk, akkor ez a javulás még nagyobb mértékű. Ha a jelenlegi eloszlásával számolunk a hazai gyorstöltő hálózatnak, akkor 214 gyors DC, 80 1. szintű ultragyors DC és 46 2. szintű ultragyors töltőpont kiépítésével tervezhetünk.

Megállapítható, hogy bőven van még teendő, míg a magyarországi nyilvános töltőinfrastruktúra az európai élvonalba kerül. Míg Magyarországon 2,3 kW kimenő teljesítmény jut egy elektromos járműre, Ausztriában több, mint a duplája, 4,7 kW. Fontos lenne tehát a járművásárlás támogatása mellett a töltőinfrastruktúra fejlesztésére is nagyobb figyelmet fordítani.

A fenntartható mobilitás terén tett lépések mindannyiunk jövőjét formálják!

Források: EAFO, Eco-Movement, Belügyminisztérium, MEKH.
Készítette: Csukás Máté és Molnár Ágoston (FIER Sustainable Mobility&DBH InnoHub)

Borító: freepic.com

Megosztás