Az energiaárak növekedésének hatása a magyar irodapiacra

Klaudia Gáspár - február 03, 2023

A rezsicsökkentés részleges kivezetése jelentős hatást gyakorol a magyar irodapiacra is.

Ennek a módosításnak köszönhetően az irodai munkavégzés számos munkavállaló számára előnyösebb megoldásnak bizonyulhat az otthoni munkavégzéssel szemben, ugyanis az irodában töltött munkaidő alatt a munkaadó viseli a felmerült energiaköltségeket.

Ez azért nem elhanyagolható, mivel a home office jelentős energiafogyasztást eredményez a háztartások számára, különösen a téli időszakban. A közelmúltig a munkavállalók kevesebb figyelmet fordítottak a növekvő energiaárakra, mivel a bérek jellemzően növekedtek, a rezsiszámlák összege pedig nem változott.

Az otthoni munkavégzés kedvező lehet a munkavállalók számára, ugyanis azoknak a munkavállalóknak, akik home office keretében, távmunkában dolgoznak, a munkáltató költségtérítést fizethet a minimálbér 10 %-áig havonta. Ha nem minden munkanap valósul meg ebben a formában, akkor az összeget arányosítani kell.

A kialakult gazdasági helyzetben a munkáltatók számára kiemelkedő jelentőségű az energiafelhasználás csökkentése. Ebben nyújthatnak segítséget az energiahatékony irodaházak, valamint a szolgáltatott irodák egyaránt. Ennek köszönhetően az ilyen típusú irodák iránti kereslet növekedésére lehet számítani a közeljövőben.

A szolgáltatott irodák egyik előnye, hogy a bérleti díj tartalmaz minden felmerülő költséget, így az magába foglalja az energia, a víz és a távközlési szolgáltatások költségeit. Ezek az irodák pénzügyileg stabilabb lehetőséget tudnak nyújtani a bérlőknek.

Az eddigiekben a szolgáltatási díjak – amik a rezsiköltségeket is tartalmazzák – csupán a bérleti díjak töredékét tették ki. Azonban az energiaárak ugrásszerű növekedése változást hozott e tekintetben is. Ennek következményeként az irodák üzemeltetői bizonyos esetekben kénytelenek emelni a bérleti díjakat, viszont a bérlők még így is nagyobb biztonsággal tervezhetnek előre, mintha egy hagyományos irodát bérelnének.

the-impact-of-rising-energy-prices
Megosztás