Kötelező teendők cégalapítás után

Klaudia Gáspár - július 04, 2022

A cégbejegyzést követően még hátra van néhány fontos teendő, amelyek elmulasztása akár súlyos bírságokat is vonhat maga után. Cégalapítás során a megbízott ügyvéd tájékoztatást nyújt minden bejelentési és bejelentkezési kötelezettségről, de sajnos ez nem minden esetben történik meg. Ezek a teendők már inkább a könyvelő hatásköre alá tartoznak, de a tájékoztatás elmulasztása gyakran abból adódik, hogy az ügyvéd úgy gondolja, a cégalapítók tisztában vannak a teendőikkel.

Kamarai bejelentkezés

A cégalapítást követő 5 napon belül regisztrálni kell az illetékes kereskedelmi és iparkamaránál. Ezzel egyidejűleg az 5000 forint kamarai hozzájárulást is meg kell fizetni.

Bankszámlanyitás

A társaság képviseletére jogosult személy – azaz ügyvezető – köteles gondoskodni a bankszámlanyitásról az alapítástól számított 8 napon belül.

Meghatalmazás készítése a könyvelő számára

A cégalapítást követően célszerű azonnal meghatalmazást adni a könyvelőnek, aki annak birtokában jogosulttá válik az adóügyek intézésére. Ezt ma már az Ebev portálon megtehetjük pár kattintással, részletes leírást itt található: https://konyvelozona.hu/eegyke-hogyan-adjunk-meghatalmazast-konyvelonknek-segedlet/

NAV, KSH, HIPA hatálya alá történő bejelentkezés

A meghatalmazott könyvelő el tudja intézni a KSH bejelentkezést, amit az alapítástól számított 15 napon belül meg kell tenni.

Hatósági és működési engedélyek, bejelentések

A cég tevékenységétől függően mihamarabb eleget kell tenni a bejelentési kötelezettségeknek. Néhány példa: pénzügyi tevékenységet folytató cég esetén az MNB felé kell bejelentkezni, melegétel forgalmazó vállalkozásnál az ÁNTSZ-hez. Adott tevékenységek esetén pedig a működési engedélyt is be kell szerezni.

Számlázó program vagy pénztárgép beszerzése

Igazán fontos a számlázó program beszerzése, hisz ennek hiányában nem számlázhat a cég. Lehetőség van számlatömböt is alkalmazni, de nem javasolt már 2022-ben, hisz 2021 január 1-től kötelező minden kiállított számlát jelenteni a NAV felé és ez a papír alapú számlák esetében igencsak körülményes.

A számlázó program előnye, hogy összeköttetésben van a NAV-val, így automatikusan minden ott kiállított számla megküldésre kerül az adóhivatalnak.

A pénztárgép használatra kötelezetteknek szükségük lesz legalább egy pénztárgépre is, ehhez a kódot a NAV-tól lehet igényelni, majd a pénztárgép regisztrációját is el kell intézni.

Szabályzatok elkészítése

A cég működésére, könyvelésére vonatkozó szabályokat 90 napon belül el kell készíteni (pl.: számviteli politika, pénzkezelési szabályzat stb).

Cégkapu nyitása

Amennyiben a cégvezető nem rendelkezik ügyfélkapuval, akkor ezt a hiányosságot pótolni kell, mert a gazdasági társaságok cégkapu nyitására kötelezettek (hivatalos kapcsolattartás a Szervekkel), melyet csak ügyfélkapus regisztráció esetén tudnak elvégezni.

DBH-Finance-Kötelező-teendők-cégalapítás-után
Megosztás