Mi befolyásolja az elektromos autók elterjedését – 1. rész

Hanjalka Csabai - november 09, 2021

Ebben a cikkben azt járjuk körbe, hogy a vásárlók számára mik azok a tényezők, amik alapján úgy döntenek, hogy elektromos autót fognak vásárolni. Az első részben az egyes tényezők bemutatása, a másodikban a vásárlóknak adott pénzügyi ösztönzők lesz a fő téma.

2020-ban már túllépte a 7 milliót az elektromos autó flotta globális mérete. Az autók értékesítését a vásárlást befolyásoló különféle tényezők határozzák meg. A kormányzati szervezek ezt elsősorban a támogató szakpolitikák révén tudják irányítani. De milyen egyéb tényezők vannak még a vásárlók számára?

Az egyik fontos szempont az elérhető autók száma, kinézete, minősége, márkája stb. Ma már egyre több gyártó vette fel kínálatába az elektromos meghajtású modelleket, aminek eredményeként egyre nagyobb kínálat érhető el a piacon. Ezek az autók egyre olcsóbbak, nő az akkumulátoruk kapacitása és egyre biztonságosabbak is. A kínálat ma már kifejezetten sokszínű, így egészen a kisvárosi autótól a nagyvárosi terepjárón át a sportos autókig mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt.

A gondolkodásmód a következő meghatározó szempont. A leendő vásárlók a családtagoktól, munkatársaktól és különböző online forrásból kapnak impulzusokat, ez alapján fog kialakulni egy képük az elektromos autókról, viszont ez nagyon nem mindegy, hogy pozitív vagy negatív. A politikai döntéshozóknak ezért tisztázniuk kell a fogyasztók észlelését befolyásoló tényezőket és ahhoz igazított politikát meghatározni. Nemzetközi kutatások igazolták, hogy a pénzügyi ösztönzőknek nincs hatása a fogyasztói magatartásra, de szignifikáns hatása van a vásárlási szándékra. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az embereknek nem fog megváltozni a véleménye vagy hozzáállása az elektromos autókról azzal, hogy látja, van elérhető támogatás rá. Ugyanakkor, ha valaki már gondolkodik a vásárláson, akkor azt a szándékát könnyedén a cselekvés irányába mozgathatja.

A gondolkodásmód mellett az értékesítési csatornák is fontos szempont. Jelenleg az autókereskedéseknek nagy befolyásoló erejük van az autóvásárlásokra, viszont egy Svájcban végzett kutatás kimutatta, hogy az autókereskedők csak az esetek csupán 5%-ban ajánlottak valamilyen elektromos autót a megkérdezetteknek. Ennek oka az, hogy az autókereskedők sem rendelkeznek kellő tudással az új technológiákról. Ezt azért probléma, mert a legtöbb vásárlónak van saját kereskedő ismerőse, akiben megbízik, tehát az ő ajánlása alapján fog választani.

Sok embernek a legnagyobb aggodalma az elektromos autókkal szemben a használhatósága. Sőt a legtöbb országban az embereknek nem is az autó árával van baja, hanem a technológiával, infrastruktúrával és használattal. Hozzá vannak szokva az autót használók a belső égésű motorral szerelt járművekhez, és emiatt a legtöbb ember tartózkodik a rövidebb hatótávtól, és a töltés hosszától, illetve nehézségeitől. Az elmúlt pár évben nagyon sokat fejlődtek az autók, és néhány esetben ez a félelem már alaptalan, ezért fontos lépés megfelelő tájékoztatást az embernek. Azonban még mindig sok felhasználónak a töltési pontok hozzáférhetőségében éreznek hiányosságot, főleg városi környezetben, ahol jóval nehezebb az olcsóbb, otthoni töltést megoldani. Emellett a nemzetközi kutatások is igazolták, hogy az e-mobilitás népszerűsítését a töltési infrastruktúra fejlesztésével kell kezdeni, mert jelenleg az a legnagyobb ellenérv, és visszatartó erő az elektromos autóvásárlástól.

Az utolsó faktor a pénzügy és gazdaság. A központi és helyi önkormányzatok adhatnak sokféle pénzbeli (és nem pénzbeli) ösztönzőt, melyek elősegíthetik az autók elterjedését. Ez lehet vásárlási támogatás, adókedvezmény vagy kedvezményes infrastruktúra (pl. parkolóhely) használat. Igaz, hogy a pénzügyi ösztönzők csak a vásárlási szándékra vannak hatással, de a legtöbb esetben a támogatott piacokért nagyobb a kereslet, mint a nem támogatottért.

A cikk második részében a pénzbeli ösztönzők bemutatását folytatjuk és járjuk körbe mélyebben.

elektromos-auto-tamogatas-dbh-emobility
Megosztás