Újabb közös érték mentén építkeznek üzletágaink: a Fenntarthatóság

Hanjalka Csabai - július 15, 2021

Az elmúlt évszázadokban az ún. lineáris gazdasági modell uralkodott, amelyben termeltünk, elfogyasztottunk, a hulladékkal pedig nem foglalkoztunk. Mindaddig, amíg a fogyasztói társadalom a 20-21. században azonban olyan mértékű termelést nem generált, amely a szennyezés magas szintjéhez, ezáltal kritikus környezeti terheltséghez és a természeti erőforrások kimerüléséhez vezetett.

A körforgásos gazdasági modellre való áttérés a lehetséges megoldások közül az egyik legkézenfekvőbb.  Térnyerése globális szinten szükségszerű volt, és a hatékonyabb erőforrás-felhasználás és kisebb környezetterhelés a világgazdaság prioritásai közé emelkedett. A jelenlegi tendencia megfordítása és az európai gazdaság 2050-re tervezett fenntarthatóvá történő átalakítása elképzelhetetlen a különböző körforgásos gazdaságról szóló csomagok nélkül.

De miért is fontos ez?

Részben cél a hulladék kezelése (1 év alatt, a felhasznált erőforrás-mennyiség 50-75%-a kerül vissza hulladékként a természetbe), másrészt ebben az új szemléletben a gazdasági potenciál is óriási: ez egy olyan elveszett haszon, amely visszakerülhetne a gazdaságba, és évi 1 trillió dollárnyi nyersanyag-felhasználást takaríthatna meg a gazdaság számára 2025-ig.

A körforgásos gazdaság ezzel olyan gazdasági és anyaggazdálkodási rendszerré alakul, amelyben a ma hulladékai a jövő alapanyagaivá is válnak. És a gondolat bár újszerűnek hat, a gazdasági tudósok körében már évtizedekkel ezelőtt elterjedt. Ne értsük félre, ez nem csupán környezetvédelmi kérdés. A jövőorientált gazdaság húzóerejévé válhat és az élet minden területére kiható szemléletváltást eredményezhet.

Azt gondolhatnánk, hogy a körforgásos gazdasági modell csupán a termelő cégek kiváltsága. Azonban ez nincs így. Hiszen ez fontos gazdasági irány és egyben felelősségteljes gondolkodásmód is, amely a kormányokra, a gazdasági élet minden szereplőjére, és az egyénekre is kihat: mindannyian formálóivá is válunk.

A körforgásos gazdaság elengedhetetlen alappillére a hulladékgazdálkodás is, így fontos, hogy képviseljük azokat az értékeket, attitűdöket, melyek elősegítik, hogy pozitív lépéseket tegyünk a hulladékmentes („zero waste”) életvitel kialakításához és fenntartásához. Kiindulópontjaként szolgálhat bármilyen, már széles körben elterjedt környezetvédelmi téma – például az energiatakarékosság, a hulladékkezelés, a biológiai sokszínűség, az éghajlati változás stb.

A DBH Csoport is elkötelezett a fenntarthatóságban, és minden üzletágában proaktívan dolgozik a komplex klímavédelemért, energia-hatékonyságért.

És mit is jelent mindez a mindennapi gyakorlatban?

Commercial Properties üzletágunkban aszolgáltatott irodák, az irodapiac leginkább fenntartható termékei. Az értékajánlatunk középpontjában az ügyfél igényeihez messzemenőkig alkalmazkodó, személyre szabott szolgáltatáscsomag áll, amely révén az ügyfél csak annyi területet vesz igénybe, amennyi szükséges, csak annyi tárgyalóért fizet, amennyit felhasznál, csak abba ruház be, amely feltétlenül szükséges. A felesleges költségeket, felhasználásokat, kibocsátásokat és ennek következtében az energiagazdálkodást is optimalizálva minden üres járatot minimalizálunk. Ha mindez nem lenne elég, az együttműködésünket időről időre felül tudjuk vizsgálni és akár évente hozzáigazítani az ügyfeleink aktuális élethelyzetéhez.Az állandó alkalmazkodással optimalizáljuk az erőforrásokat, ezzel is fenntarthatóbb irányba mozdítva az irodai ökoszisztémát. A rugalmas szolgáltatott irodák támogatják a rugalmas munkavégzést, ami a közlekedési karbon lábnyomot is csökkenti.

Corporate Business Services üzletágunk víziója a fenntarthatóságot illetően három oszlopon nyugszik:

  • emberek,
  • a hatékonyság, és 
  • a környezet.

Első helyre a vevőinket és a kollegáinkat helyezzük! Folyamatainkat úgy szervezzük, hogy növeljük a környezettudatosságot (papírmenetes iroda) és a hatékonyságot (digitalizációs és online kapcsolattartás révén).

InnoHub cégünk segíti az e-mobilitás fejlődését. Csomagolási klaszterén keresztül pedig a fenntartható hulladék-gazdálkodás irányába tolja a gazdaságot.

A Venture Capital Fund új tőkealapja kizárólag olyan technológiákba fektet, amelyeknek mérhető fenntarthatósági hatása van. Az MNB-vel közösen dolgozunk egy fenntartható finanszírozási modellen. Működésünk révén közvetlenül felelünk fenntarthatósági programok megvalósulásáért.

Befektetéseink

  • az energia hatékonyság,
  • a digitalizáció,
  • a vízkészletek megőrzése,
  • az épületek karbon lábnyom csökkentése, valamint
  • a metán-szökés csökkentésére koncentrálnak.

Gondosan megtervezve és integrálva a körforgásos gazdaság egy jobb és élhetőbb jövőképet ígér a környezetnek, a fogyasztóknak, a vállalkozásoknak és a kormányoknak, mivel:

  • csökkenti a felesleges hulladékot,
  • növeli a termékek értékét és hasznosságát,
  • csökkenti a károsanyag-kibocsátást.

Jelenleg a körforgásos gazdaság számos ágazatban jelentős érdeklődést vált ki. Ehhez mind a kormányok, mind pedig a magánszektor is jelentősen hozzájárulhat. Szeretnénk mi is ehhez hozzátenni, amit tudunk.

1994-es megalapítása óta a DBH Group több ezer cég számára biz­tosított komplex üzleti szolgáltatásokat a Közép- és Keleti Európai régióban, valamint Hollandiában. Legyen szó fizikai infrastruktúra létrehozásáról, pénzügyi-, projekt menedzsment szolgáltatásokról vagy kockázati tőke-befektetésről, a DBH Group divíziói közti sziner­gikus együttműködésének köszönhetően cégünk a leghatékonyabb megoldásokat biztosítja vállalata számára.

A budapesti székhelyű DBH Group magántulajdonban lévő irodákkal rendelkezik Hollandiában, Romániában és Csehországban. Kockázati tőke-befektetéseinknek köszönhetően a DBH több mint 40 ország­ban képviselteti magát szerte a világon. További információért kérjük, látogasson el a DBH Group honlapjára: www.dbh-group.com

Megosztás